Όσπρια, οι αποξηραμένοι σπόροι φυτών που ανήκουν στην οικογένεια των Ψυχανθών ή Χεδρωπών.
Τα όσπρια χρησιμοποιούνται για τη διατροφή του ανθρώπου, ενώ πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων.
Τα όσπρια υπάρχουν στη διατροφή του ανθρώπου και των ζώων από την αρχαιότητα.
Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, με τη σόγια και τα φασόλια να είναι το νούμερο ένα σε περιεκτικότητα.
Τα πιο γνωστά όσπρια στην ανθρώπινη διατροφή είναι τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβύθια, η σόγια, τα φυστίκια, η φάβα και τα κουκιά.
Για τη ζωική διατροφή τα πιο γνωστά είναι τα λαθούρια, ο βίκος και η σόγια.
Η θρεπτική αξία των οσπρίων:
Τα όσπρια αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών.
Πηγή υδατανθράκων βραδείας καύσεως.
Φυτικές ίνες, αμινοξέα και βιταμίνες.
Ακόμη περιέχουν φυλλικό οξύ, σίδηρο και ασβέστιο.
Τα φασόλια οι φακές και τα ρεβίθια είναι πλούσιες πηγές ασβεστίου.
Οι φακές και τα μαυρομάτικα φασόλια είναι μία εξαιρετική και πολύ πλούσια πηγή σιδήρου.
Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και καρδιοπροστατευτική δράση.
Επιλέξτε λοιπόν όσπρια τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα βάλτε τα στη διατροφή σας με οποιοδήποτε τρόπο και σε οποιαδήποτε μορφή.
Συνδυάστε τα όσπρια με ρύζι για να είναι πιο εύπεπτα και να έχουν καλύτερη απορροφησιμότητα των θρεπτικών συστατικών.
Όσπρια λοιπόν:
Ρεβύθια για την οστεοπόρωση
Φάβα για καλή μνήμη
Φασόλια για την καλή λειτουργία της καρδιάς
Φακές για σίδηρο
Κουκιά για καλή όραση
- ΜΟΥΛΙΑΣΜΑ ΟΣΠΡΙΩΝ
Όλα τα όσπρια θέλουν 8-12 ώρες μούλιασμα , εκτός από τη φακή και τη φάβα , που μαγειρεύονται κατευθείαν. Όσα από τα όσπρια ανέβουν στην επιφάνεια του νερού πρέπει να πεταχτούν , γιατί μπορεί να είναι τρύπια και να έχουν σκουληκάκια.
- ΟΣΠΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ή ΣΤΗ ΣΥΝΤΉΡΗΣΗ;
Τα βρασμένα ή μουλιασμένα όσπρια μπορούμε να τα καταψύξουμε σε ένα καλά κλεισμένο σακουλάκι η αεροστεγές τάπερ για έως και τρεις μήνες. Στη συντήρηση βρασμένα ή μουλιασμένα διατηρούνται για 2-3 μέρες, διαφορετικά ξινίζουν.
- ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΟΣΠΡΙΩΝ
Όταν μαγειρεύουμε όσπρια δεν πρέπει να αναμειγνύουμε διαφορετικές παρτίδες οσπρίων γιατί πολύ πιθανόν κάποια από αυτά να βράσουν και κάποια άλλα όχι, δηλαδή θα έχουμε ένα διαφορετικό βρασμώ οσπρίων, μιας και πιθανών να είναι άλλης παρτίδας ή άλλης σοδειάς.
Μην βράζετε πότε τα όσπρια που χρειάζονται μούλιασμα χωρίς να τα έχετε μουλιάσει πριν σε κρύο ή χλιαρό νερό όχι σε βραστό νερό ποτέ.
- ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΟΣΠΡΙΩΝ
Τα όσπρια διατηρούνται σε ξηρό μέρος χωρίς υγρασία και χωρίς πολλή ζέστη. Καλύτερα να τα βάζουμε σε πάνινα σακουλάκια η τσουβάλια για να μπορούν να παίρνουν αέρα και να αναπνέουν και έτσι διατηρούνται καλύτερα από ότι σε ένα πλαστικό σακουλάκι είσαι ένα γυάλινο βάζο.