Ανοιχτό ψητό κοτόπουλο με μπύρα

Μερίδες
4-6
Χρόνος προετοιμασίας
20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
1 ώρα & 30 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας
1/5

Υλικά

1 κοτόπουλο ολόκληρο Πίνδος
Αλάτι, πιπέρι
1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο

Για τη μαρινάδα
330 ml μπύρα (ένα κουτάκι)
2 κουταλιές σούπας μουστάρδα
30 γρ ελαιόλαδο
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
½ κ.γ. σκόρδο σκόνη
1 κ.γ. ρίγανη ξερή
Χυμό από 1 λεμόνι
Χυμό από 1 πορτοκάλι

Για τη σάλτσα
Τα ζουμια από το κοτόπουλο
1 κ.σ. αλεύρι

Εκτέλεση

Ανοίγουμε το κοτόπουλο ολόκληρο ξαπλωτό, ή ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας το ανοίξει.

Σε ένα μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και χτυπάμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν.

Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα σκεύος και ρίχνουμε μέσα τη μαρινάδα να το σκεπάσει, σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για ένα ολόκληρο βράδυ.

Την επόμενη μέρα παίρνουμε το κοτόπουλο το βάζουμε σε μία γάστρα ρίχνουμε από πάνω τα υλικά της μαρινάδα και το δεντρολίβανο.

Σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 1 ώρα και 30 λεπτά.

Μόλις μαγειρευτεί το κοτόπουλο, αδειάζουμε τα ζουμιά που έχουν δημιουργηθεί στη γάστρα, μέσα σε μία μικρή κατσαρόλα αφού έχουν κρυώσει ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύουμε και βάζουμε στο μάτι να βράσει 4 λεπτά.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα από τα ζουμιά του.