Αυγά benedict

Μερίδες
2
Χρόνος προετοιμασίας
10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
15 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας
3/5

Υλικά

Το πιο διάσημο πιάτο για το κυριακάτικο πρωινό ή brunch είναι τα αυγά benedict.
Αφιερώστε λίγο χρόνο να τα φτιάξετε και απολαύστε τα.

Για τα ποσέ αυγά
4 φρέσκα αυγά
1 λίτρο νερό
25 ml λευκό ξύδι
Αλάτι

Για την Hollandaise
2 κρόκους αυγών
150 γρ λιωμένο βούτυρο
1 κ.γ. ξύδι
Αλάτι, πιπέρι
Χυμό λεμόνι

Για τη σύνθεση
2 φέτες ψωμί brioche
4 φέτες ζαμπόν
5-6 ντοματίνια
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το ξύδι να φτάσει στο σημείο βρασμού (δηλαδή στο σημείο όπου αρχίζει να τρεμουλιάζει πριν αρχίσει να βράζει).
Σπάμε ένα ένα τα αυγά σε μία κούπα, με ένα κουτάλι δημιουργούμε μία δίνη στο νερό (στρόβιλο), ρίχνουμε στο κέντρο το αυγό και το και το αφήνουμε για 3,5 λεπτά να ψηθεί, επαναλαμβάνουμε το ίδιο με όλα τα αυγά.

Για την ολλανδεζ
Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει τοποθετούμε από μια μπασίνα και δημιουργούμε ένα μπεν μαρί, ρίχνουμε μέσα το ξύδι και τους κρόκους και μία κουταλιά χλιαρό νερό, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός να ομογενοποιηθούν τα αυγά και μόλις αρχίσουν να παίρνουν θερμοκρασία ρίχνουμε σιγά-σιγά σταδιακά το βούτυρο και ανακατεύουμε συνεχώς έτσι ώστε να μην ψηθούν τα αυγά, (το νερό πρέπει να είσαι σε χαμηλή θερμοκρασία).
Μόλις απορροφήσει όλο το βούτυρο αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε λίγο χυμό λεμόνι αλάτι και πιπέρι.

Για τη σύνθεση
Σε ένα τηγάνι ζεστό βάζουμε τις φέτες ψωμιού με λίγο βούτυρο και αλάτι να φρυγανιστούν.
Βάζουμε σε ένα πιάτο στον πάτο τις φέτες ψωμιού από πάνω τα αυγά, τις φέτες ζαμπόν, σάλτσα Ολλανδέζα από πάνω κομμένα τα ντοματίνια και τέλος φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο θυμάρι.

  • Tips
    Προσοχή το νερό που κάνετε τα αυγά ποσέ να μην βράζει γιατί δεν θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο αλλαντικών θέλετε.
    Όταν παρασκευάζεται την ολανδέζ να προσέχετε να μην σας ψηθούν τα αυγά και γίνει σαν ομελέτα.