Αβρωνιές με αυγά

Μερίδες
2
Χρόνος προετοιμασίας
10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
10 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας
1/5

Υλικά

Οι αβρωνιές ή η βρυωνιές ή οβριές στην Κρήτη στα Χανιά συναντώνται με το όνομα αβρωνιές.
Είναι ένα εποχικό φυτό όπου αναπτύσσεται σε ακαλλιέργητες περιοχές κοντά σε ποτάμια, είμαι συγγενικό φυτό προς παραγγελιών με πικρή γεύση αλλά και πολύ διαφορετική γεύση από τα σπαράγγια.
Είναι η ανοιξιάτικη λιχουδιά των κρητικών αφού μπορούν να μαγειρέψουν και να την καταναλώσουν αρκετούς τρόπους.
Η πιο γνωστή παρασκευή είναι “αβρωνιές με τα αυγά” όπως λέμε στην Κρήτη.
Τις αβρωνιές ή τις λατρεύεις ή δεν τις τρως καθόλου, σε όσους αρέσει η πικράδα που βγάζει δοκίμασέ τες.

1 ματσάκι 300 γρ περίπου αβρωνιές (μπορείτε να τις μαζέψετε μόνοι σας ή να τις αγοράσετε από τη λαϊκή)
5 αυγά
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό αλατισμένο να βράσει ρίχνουμε μέσα τις αγωνίες καθαρισμένες και τις βράζουμε για 2-3 λεπτά, σουρώνουμε και σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά ρίχνουμε τις αβρωνιές, έτσι σοτάρουμε για λίγο μέχρι να ψηθούν τελείως και να πάρουν γεύση.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στις αβρωνιές, τα χτυπημένα αυγά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να ψηθεί για 2-3 λεπτά, γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα 2 λεπτά και σερβίρουμε.

  • Tips
    Μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο η ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο κατά το σοτάρισμα αν θέλετε.
    Αν σας αρέσει η πίκρα που βγάζουν οι αβρωνιές μπορείτε να μην τις βράσετε αλλά να τις σοτάρετε κατευθείαν.
    Αν θέλετε να αφαιρέσετε τελείως την πίκρα βράστε σε μπόλικο νερό αλατισμένο.

Εδώ στην Κρήτη συνηθίζουμε να πίνουμε το ζουμί από τις αβρωνιές που έχουμε βράσει με στημένο λεμόνι σαν αφέψημα.