Babka με σοκολάτα

Μερίδες
1 τεμάχιο
Χρόνος προετοιμασίας
2 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος
35 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας
2/5

Υλικά

Το babka είναι γλυκό ψωμί, σε σχήμα πλεξούδας, κεντροευρωπαϊκής, εβραϊκής προέλευσης, το οποίο είναι διάσημο στην Πολωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Για το προζύμι
75 γρ. νερό, χλιαρό
80 γρ χλιαρό γάλα
150 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
24 γρ. νωπή μαγιά
20 γρ ζάχαρη

Για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
110 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
1 κ.γ μαχλέπι σκόνη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/4κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
65 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 πρέζα αλάτι

Για το άλειμμα
1 αυγό κρόκο
καστανή ζάχαρη

Πραλίνα για τη γέμιση
Καρύδια τριμμένα

Εκτέλεση

Προζύμι:
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό και το γάλα χλιαρό, το αλεύρι και ανακατεύμουμε με ένα σύρμα. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το προζύμι.

Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το φουσκωμένο προζύμι. Ανακατεύουμε με τον γάντζο για 10 λεπτά στην αργή ταχύτητα και μετά στην γρήγορη ταχύτητα για άλλα 15 λεπτά.
Θα έχουμε μια λεία, μαλακή και ελαστική ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μεγάλο μπολ βουτυρομένο, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα, σε θερμοκρασία δωματίου, έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.

Αφού φουσκώσει, την ξεσκεπάζουμε και την πατάμε απαλά μέσα στο μπολ για να χάσει τον όγκο της.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα κομμάτια ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό παραλληλόγραμμο φύλλο, απλώνουμε επάνω την πραλίνατα τριμμένα καρύδια και τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό. Με ένα μαχαίρι κόβουμε το ρολό κατά μήκος στα δύο και πλέκουμε τα δύο κομμάτια μεταξύ τους.

Διπλώνουμε στη μέση το στριφογυρίζουμε και το μεταφέρουμε σε μια μικρή μακρόστενη φόρμα, αλευροβουτυρωμένη.

Σκεπάζουμε το babka και αφήνουμε σε θερμολρασία για 45 λεπτά, ώστε να φουσκώσει,τα αλείφουμε με αυγό πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 160°C για 35 λεπτά.