Μπακλαβάς με ξηρούς καρπούς

Μερίδες
15
Χρόνος προετοιμασίας
20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
1 ώρα
Βαθμός Δυσκολίας
2/5

Υλικά

500 γρ φύλλο κρούστας
250 γρ βούτυρο
100 γρ σπορέλαιο

Για τη γέμιση
100 γρ αμύγδαλα ψημένα
100 γρ φουντούκια
100 γρ φυστίκια Αιγίνης ψίχα
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα

Για το σιρόπι
600 γρ ζάχαρη
500 γρ νερό
1 κ.σ. γλυκόζη
1 φέτα λεμόνι

Ένα ταψάκι 30cm * 20cm

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για 5-6 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C.
Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει χωρίς να κάψει και το αναμειγνύουμε με το σπορέλαιο.

Σε ένα μπλέντερ τρίβουμε τους ξηρούς καρπούς  χωριστά ανά είδος χωρίς να γίνουν σκόνη, ανακατεύουμε σε ένα σκεύος τους ξηρούς καρπούς με τη ζάχαρη και την κανέλα.

Βουτυρώνουμε το ταψάκι καλά με ένα πινέλο,θα χρειαστούμε 5 φύλλα κομμένα στη μέση από κατω και άλλα 5 φύλλα από πάνω.

Κόβουμε τα φύλλα στη μέση και αρχίζουμε να απλώνουμε στο ταψάκι βουτυρώνοντας ενδιάμεσα ένα ένα όλα τα φύλλα, μόλις απλώσουμε όλα τα φύλλα από κάτω 5 κομμένα στη μέση δηλαδή 10 φύλλα, απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το μείγμα ξηρών καρπών.

Συνεχίζουμε να απλώνουμε από πάνω και τα υπόλοιπα 5 φύλλα κομμένα στη μέση βάζοντας πάντα βούτυρο ενδιάμεσα σε κάθε φύλλο.

Χαράζουμε με ένα μαχαίρι το μπακλαβά σε κομμάτια, ρίχνουμε από πάνω το βούτυρο που έχει περισσέψει, πασπαλίζουμε με λίγο νερό και βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί.

Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 170°C και συνεχίζουμε για άλλα 30 λεπτά στους 160°C.

Βγάζουμε από το φούρνο και σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι το ζεστό μπακλαβά, αφήνουμε μισή ώρα να κρυώσει και να τραβήξει το σιρόπι και σερβίρουμε.