Focaccia 24 ωρών

Μερίδες
8-10
Χρόνος προετοιμασίας
24 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος
25 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας
2/5

Υλικά

Focaccia με δεντρολίβανο και θαλασσινό αλάτι.
Τραγανή εξωτερικά, αφράτη εσωτερικά. Σερβίρετε το μαζί με σαλάτες, σούπες ή κόψτε την στη μέση για να φτιάξετε ένα σάντουιτς focaccia.
Το μόνο που χρειάζεστε είναι αλεύρι, νερό, αλάτι, ελαιόλαδο και ξηρή μαγιά.
Επίσης χρειάζεται λίγη αναμονή αλλά το αποτέλεσμα αξίζει.

Για τη ζύμη
500 g αλεύρι 00
2 g μαγιά στιγμιαίας ξηρής
375 γρ νερό χλιαρό 25-28°C
12 γρ αλάτι
20 γρ ελαιόλαδο

Για το τελείωμα
Φρέσκο ​​δεντρολίβανο
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
Θαλασσινό χοντρό αλάτι

Εκτέλεση

1η μέρα:
Ετοιμάζουμε τη ζύμη προσθέστε αλεύρι, την ξηρή μαγιά και νερό στον καδο του μίξερ με έναν γάντζο ζύμης.
Ανοίγουμε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια πολύ σφιχτή, κολλώδης ζύμη για περίπου ένα λεπτό.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να αυτολύεται/ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Μετά από 30 λεπτά ξεκούραση, προσθέτουμε στη ζύμη το αλάτι και το ελαιόλαδο.
Ξεκινάμε το μίξερ και ζυμώνουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα. Ζυμώνουμε μέχρι να ενωθεί η ζύμη.
Αλείφουμε ένα μεγάλο μπολ με ελαιόλαδο. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο λαδωμένο μπολ και τοποθετήστε τη σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά, μετά από 45 λεπτά ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά.
Έπειτα, τοποθετήστε τη ζύμη ξανά να φουσκώσει για άλλα 45 λεπτά, ζυμώνουμε ξανά για άλλα 5 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα.
Στη συνέχεια, αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για άλλες 2 ώρες πριν τη μεταφέρετε στο ψυγείο για 24 ώρες. Τοποθετήσετε τη ζύμη στο ψυγείο.

Ημέρα 2:
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη ρίχνουμε σε λαδωμένο, αντικολλητικό ταψί 23×33 εκ.
Τεντώνουμε απαλά τη ζύμη για να απλωθεί στο ταψί καινα είναι κάπως ομοιόμορφη παντού.
Καλύπτουμε το ταψί με μία πετσέτα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί περίπου σε μέγεθος.
Όταν η focaccia έχει διπλασιαστεί, ρίχνουμε το ελαιολάδου στην επιφάνεια της ζύμης, έπειτα χρησιμοποιούμε τα δάχτυλά μας για να κάνουμε βαθουλώματα σε όλη τη ζύμη.
Πασπαλίζουμε με φρέσκο ​​δεντρολίβανο και αλάτι.
Ψήνουμε για σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C 20-25 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο, περιχύνουμε με επιπλέον ελαιόλαδο σερβίρουμε.