Γαριδομακαρονάδα με ζυμαρικά ολικής άλεσης

Μερίδες
4
Χρόνος προετοιμασίας
15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
15 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας
1/5

Υλικά

½ κιλό γαρίδες Νο 2
400 γρ σπαγγέτι ολικής άλεσης
2 τομάτες ώριμες τριμμένες
1 ξερό κρεμμύδι
50 ml λευκό κρασί
50 ml ελαιόλαδο
1 κ.σ μαργαρίνη
Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Φρέσκο θυμάρι
4-5 στήμονες σαφράν
Αλάτι, πιπέρι

1,5 λίτρο νερό για τον ζωμό

Εκτέλεση

Ξεπαγώνουμε τις γαρίδες τις καθαρίζουμε και κρατάμε τα κελύφη, αφαιρούμε με ένα μαχαίρι το εντεράκι
από την πάνω μεριά της γαρίδας για να μην έχει μέσα άμμο όταν την μασάμε.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό μαζί με τα κελύφη της γαρίδας να βράσουν για 5 λεπτά, σουρώνουμε τα κελύφη και κρατάμε το νερό στην κατσαρόλα και βράζουμε σε αυτό τα ζυμαρικά.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, τη σκελίδα το σκόρδο σπασμένη, με τις γαρίδες και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, αφαιρούμε τις γαρίδες από το τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, σοτάρουμε σβήνουμε με το λευκό κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες τις τριμμένες, αλάτι και πιπέρι και λίγο από το ζωμό της γαρίδας, αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
Έπειτα ξαναβάζουμε τις γαρίδες μέσα στη σάλτσα, ρίχνουμε τον μαϊντανό τον ψιλοκομμένο τους στήμονες του σαφράν, τα ζυμαρικά και περίπου 150 ml γ από τον ζωμό της γαρίδας.
Σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τη μαργαρίνη, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

 

  • Tips
    Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένη παρμεζάνα η τριμμένη γραβιέρα κατά το σερβίρισμα
    Προσοχή τα ζυμαρικά να τα βράσετε στο μισό χρόνο από αυτόν που αναγράφεται στη συσκευασία, γιατί θα ξανά βράσουν και μέσα στη σάλτσα.