Κανελόνια με κοτόπουλο και ανθότυρο

Μερίδες
6-8
Χρόνος προετοιμασίας
1 ώρα
Χρόνος μαγειρέματος
35 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας
2/5

Υλικά

Για τη γέμιση
500 γρ κοτόπουλο ψητό ή βραστό
180 γρ ανθότυρο
150 γρ γραβιέρα τριμμένη
250 γρ σπανάκι ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
60 γρ βούτυρο
2 αυγά
½ κ.γ πάπρικα γλυκιά
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι

Για τα κανελόνια
1 κουτί 250 γρ κανελόνια
150 ml γάλα
150 ml κρέμα γάλακτος
150 γρ τυρί κρέμα
1 αυγό
50 γρ γραβιέρα τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα ντομάτα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
600 γρ. ντομάτα κονκασέ
150 ml νερό
Βασιλικό φρέσκο

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο και σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε να μαραθούν καλά, έπειτα προσθέτουμε το σπανάκι ψιλοκομμένο, το κοτόπουλο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγο ακόμα, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα τα αυγά τον ανθότυρο και τη γραβιέρα και ανακατεύομε με ένα κουτάλι.

Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό αλατισμένο να βράσει, ρίχνουμε μέσα τα κανελόνια και βράζουμε για 3 λεπτά, τα κρυώνομε καλά αμέσως σε κρύο νερό.
Με μια σακούλα κορνέ ή με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα κανελόνια, παίρνουμε ένα ορθογώνιο ταψάκι και αδειάζουμε στον πάτο τη σάλτσα ντομάτα, στρώνουμε τα κανελόνια ομοιόμορφα το ένα διπλά στο άλλο.

Σε ένα μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το τυρί κρέμα, το αυγό, τη γραβιέρα και αλατοπίπερο, τα χτυπάμε καλά με ένα σύρμα και περιχύνουμε από πάνω τα κανελόνια.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170⁰C για 35 λεπτά.

Για τη σάλτσα
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε, έπειτα προσθέτουμε τη ντομάτα, το νερό, αλάτι, πιπέρι, και τη ζάχαρη αφήνουμε να βράσει για 20 -25 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, τέλος προσθέτουμε το βασιλικό ψιλοκομμένο.

  • Tips
    Το κοτόπουλο που θα χρησιμοποιήσετε μπορείτε να το έχετε κάνει ψητό ή βραστό.
    Μπορείτε να χρησιμοποιείστε στήθος κοτόπουλο ή μπούτι ή ακόμα και ολόκληρο κοτόπουλο που σας έχει περισσέψει.
    Με το κρέας από μπούτι ή ολόκληρο κοτόπουλο θα είναι ακόμα πιο νόστιμα.
    Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη γραβιέρα με οποιοδήποτε άλλο σκληρό τυρί σας αρέσει.