Φτιάχνουμε τη ζύμη για το φύλλο δείτε εδώ
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη και με τη βοήθεια της μηχανής για φίλο ανοίγουμε 3 μακρόστενα φύλλα.
Για τη γέμιση βάζουμε τη μυζήθρα σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε το δυόσμο και ανακατεύουμε, χωρίζουμε σε μπαλάκια 30 γρ περίπου και τα κυλάμε στο αλεύρι.
Παίρνουμε τα μπαλάκια τα πλάθουμε στο χέρι μας να γίνουν μακρόστενα και τα τοποθετούμε στην άκρη του φύλλου από τη μία πλευρά μέχρι την άλλη, αφήνοντας ένα κενό περίπου δύο δάχτυλα μεταξύ τους.
Γυρίζουμε την άκρη του φύλλου από τη μεριά που βρίσκεται η μυζήθρα και τυλίγουμε όλο το φύλλο μέχρι την άλλη άκρη.
Κόβουμε με τη βοήθεια ενός καλτσουνοκόφτη ή κόφτη ζυμαρικών, ανάμεσα στα κενά.
Βάζουμε ένα τηγάνι με μπόλικο ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και τηγανίζουμε τα καλτσούνια 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά και σερβίρουμε ζεστά.
Προαιρετικά μπορούμε να τα σερβίρουμε με μέλι σαν επιδόρπιο.
- Tips
Τα καλτσουνάκια αυτά μπορούν να φτιαχτούν και με ανθότυρο ή με μυζήθρα και ανθότυρο μαζί σε αναλογία μισό – μισό.
Μπορούν να συντηρηθούν και στην κατάψυξη για τρεις μήνες, τα τηγανίζουμε κατευθείαν από την κατάψυξη για να μην κολλήσουν.
Μπορούμε να το σερβίρουμε σαν ορεκτικό ή σαν επιδόρπιο με μέλι και συνοδεία τσικουδιάς.