Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο

Μερίδες
6-8
Χρόνος προετοιμασίας
40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
30 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας
2/5

Υλικά

Για τους λαχανοντολμάδες
1 ντομάτα
500 γρ. ζωμός κοτόπουλο ή νερό
Ελαιόλαδο
1 άσπρο λάχανο

Για τη γέμιση
250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
450 γρ. κιμάς χοιρινός
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα στον τρίφτη
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένος
½ ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
120 γρ. ρύζι γλασέ
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο
4 κρόκους
10 γρ κoρν φλάουερ
Χυμός από 2 λεμόνια
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Βάζουμε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό αλατισμένο να βράσει, παίρνουμε το λάχανο, αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα, και με ένα μαχαιράκι το κοτσάνι, το βάζουμε στην κατσαρόλα και μόλις βράσει ξεχωρίζουμε ένα ένα τα φύλλα, τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ρύζι για 3-4 λεπτά χωρίς να πάρουν χρώμα, σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τα υλικά για τη γέμιση μαζί με το ρύζι και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε καλά όλα μαζί.
Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο, αν είναι μεγάλά τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το μεσαίο σκληρό κοτσάνι. Σε κάθε φύλλο βάζουμε λίγη ποσότητα από τη γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά γυρίζοντας τα πλαϊνά μέρη του φύλλου προς τα μέσα και ρολάροντας για να γίνει ρολάκι.
Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα μερικά φύλλα από το λάχανο λίγα κοτσάνια από τον άνηθο, και τη ντομάτα κομμένη σε φέτες, έπειτα βάζουμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον με το τυλιγμένο μέρος προς τα κάτω.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ζωμό ή το νερό, μέχρι να καλυφθούν οι ντολμάδες, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και σιγομαγειρέυουμε για 30-35 λεπτά.
Ρίχνουμε τους κρόκους σε ένα μπολ και χτυπάμε με το σύρμα, προσθέτουμε το κόρν φλάουερ, και το λεμόνι, παίρνουμε με μια βαθιά κουτάλα από τον ζωμό της κατσαρόλας και ρίχνουμε με σιγανή ροή στους κρόκους ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με το σύρμα, αφού ρίξουμε αρκετή ποσότητα ώστε να ζεσταθεί καλά το μείγμα το ρίχνουμε στην κατσαρόλα αφήνουν σε σιγανή φωτιά για 2 λεπτά να παραμείνει ζεστό και να πήξει.
Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες.