Λαζάνια με λαχανικά

Μερίδες
10-12
Χρόνος προετοιμασίας
25 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
45 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας
2/5

Υλικά

500 γρ λαζάνια
4 κολοκυθάκια κομμένα σε χοντρές ροδέλες
3 μελιτζάνες κομμένες σε κυβάκια
4 καρότα καθαρισμένα κομμένα σε μισές ροδέλες
250 γρ μανιτάρια λευκά κομμένα στα 4
2 κίτρινες πιπεριές σε χοντρά κομμάτια
2 κόκκινες πιπεριές σε χοντρά κομμάτια
1/1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
400 γρ ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κ.σ. ντοματοπολτό
100 ml ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Λίγη ζάχαρη

Για την μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα
80 γρ βούτυρο
80 γρ αλεύρι
1 αυγό
50 γρ τυρί τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε τα λαχανικά κομμένα (εκτός τις πιπεριές) μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε την τομάτα και τον ντοματοπολτό, αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη, συμπληρώνουμε νερό περίπου μέχρι τη μέση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 20 λεπτά.
Έπειτα προσθέτουμε τις πιπεριές και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά ακόμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.

Για την μπεσαμέλ
Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί,
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με ένα σύρμα, μέχρι να γίνει ένα (ρου) μια πάστα, προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει και να γίνετε μια κρέμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο, το τριμμένο τυρί, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα.

Για τη σύνθεση
Σε ένα τετράγωνο ταψί, ρίχνουμε στον πάτο λίγη από τη σάλτσα των λαχανικών και από πάνω στρώνουμε τα λαζάνια το ένα δίπλα στο άλλο, από πάνω μια στρώσει λαχανικά, ξανά λαζάνια, και άλλη μια στρώση λαχανικά.
Τελειώνουμε με την μπεσαμέλ από πάνω.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170⁰C για 40-45 λεπτά.