Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μελί και βράζουμε για 5-6 λεπτά, μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και αφήνουμε στην άκρη.Για τα μελομακάρονα
Σε ένα βαθύ μπόλ, βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το χυμό και το ξύσμα πορτοκάλι και την άχνη ζάχαρη, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός ίσα ίσα να ομογενοποιηθούν.Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα πλάθουμε με το χέρι μας να γίνει μια μαλακιά ζύμη.
Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί η ζύμη για 20 λεπτά, πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα που θέλουμε (25 γρ περίπου το κάθε ένα) περνάμε από πάνω με ένα πιρούνι ή με την λεπτή μεριά ενός τρίφτη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 -25 λεπτά να πάρουν χρώμα και να τραγανίσουν.
Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 12-15 δευτερόλεπτα.
Στη συνέχεια τα αφαιρούμε και πασπαλίζουμε με μέλι και τριμμένα καρύδια.
- Tips
Δεν δουλεύουμε πολύ ώρα τη ζύμη γιατί θα κόψη και θα μας βγάλει πολύ λάδι.
Μπορείτε να κάνετε αυτή τη διαδικασία και στο μίξερ με φτερό.
Αν θέλετε μπορείτε α σιροπιάσετε με καυτό σιρόπι και κρύα μελομακάρονα.