Μελομακάρονα παραδοσιακά

Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
20-25 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας
1/5

Υλικά

Για το σιρόπι
900 γρ ζάχαρη
300 γρ μέλι
800 γρ νερό
Ξύσμα από και χυμό 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 stick κανέλα ξύλο

Για τα μελομακάρονα
400 γρ ηλιέλαιο
140 γρ ελαιόλαδο
150 γρ ζάχαρη άχνη
260 γρ χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
10 γρ μπέικιν πάουντερ
1 κιλό αλεύρι μαλακό
½ κ.γ. κανέλα σκόνη
½ κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
100 γρ καρύδια τριμμένα

Εκτέλεση

Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μελί και βράζουμε για 5-6 λεπτά, μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και αφήνουμε στην άκρη.

Για τα μελομακάρονα
Σε ένα βαθύ μπόλ, βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το χυμό και το ξύσμα πορτοκάλι και την άχνη ζάχαρη, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός ίσα ίσα να ομογενοποιηθούν.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα πλάθουμε με το χέρι μας να γίνει μια μαλακιά ζύμη.

Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί η ζύμη για 20 λεπτά, πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα που θέλουμε (25 γρ περίπου το κάθε ένα) περνάμε από πάνω με ένα πιρούνι ή με την λεπτή μεριά ενός τρίφτη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 -25 λεπτά να πάρουν χρώμα και να τραγανίσουν.

Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 12-15 δευτερόλεπτα.
Στη συνέχεια τα αφαιρούμε και πασπαλίζουμε με μέλι και τριμμένα καρύδια.

  • Tips
    Δεν δουλεύουμε πολύ ώρα τη ζύμη γιατί θα κόψη και θα μας βγάλει πολύ λάδι.
    Μπορείτε να κάνετε αυτή τη διαδικασία και στο μίξερ με φτερό.
    Αν θέλετε μπορείτε α σιροπιάσετε με καυτό σιρόπι και κρύα μελομακάρονα.