Μηλόπιτα κέικ με κραμπλ (crumble)

Μερίδες
10-12
Χρόνος προετοιμασίας
30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
35 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας
2/5

Υλικά

150 ml ηλιέλαιο
280 γρ ζάχαρη
500 γρ μήλα σ κόκκινα περασμένα στον τρίφτη
370 γρ αλεύρι μαλακό
2 γρ γαρύφαλλο με 5 γραμμάρια κανέλα
10 γρ baking powder
80 γρ καρύδια τριμμένα
2 αυγά
5 γρ σόδα μαγειρικής

Για το τελείωμα 
3 ξινόμηλα κομμένα σε φέτες
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη

Για το κραμπλ (Crumble)
100 γρ βούτυρο
100 γρ ζάχαρη
100 γρ πούδρα αμυγδάλου
100 γρ αλεύρι

Εκτέλεση

Με σύρμα στο μίξερ, χτυπάμε καλά τη ζάχαρη με τα αυγά και το ηλιέλαιο, έπειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός το αλεύρι και τα καρύδια και χτυπάμε για λίγο ακόμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά σε μέτρια ταχύτητα.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και τα καρύδια ανακατεύουμε να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Περνάμε με βούτυρο και αλεύρι μία στρόγγυλη φόρμα διαμέτρου 22 εκατοστών και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
Παίρνουμε τα κομμένα σε φέτες μήλα τα ανακατεύουμε με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα και τα στρώνουμε ομοιόμορφα πάνω από το κέικ.
Απλώνουμε από πάνω το crumble και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσει ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Για το κραμπλ (crumble)
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το κραμπλ εκτός το βούτυρο ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει σαν τρίμματα ψωμιού.

  • Tips
    Αν θέλουμε όταν βγει από το φούρνο ρίχνουμε από πάνω όπως είναι ζεστή καραμέλα γάλακτος και άχνη ζάχαρη.
    Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα καρύδια, με αμύγδαλα ή φουντουκιά.
    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ξινόμηλα ή μόνο κόκκινα μήλα στάρτκιν.