Μοσχάρι γιουβέτσι

Μερίδες
4-6
Χρόνος προετοιμασίας
15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
1 ώρα & 50 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας
2/5

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι ελιά ή χτένι ή μπούτι
350 γρ τομάτα κονκασέ (ψιλοκομμένη)
1 κ.σ τοματοπολτό
1 ξυλάκι κανέλας
1 φύλλο δάφνης
1 κ.γ πάπρικα γλυκιά
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδο
1 καρότο
80 γρ ελαιόλαδο
110 γρ λευκό κρασί
250 γρ κριθαράκι
1 λίτρο νερό ή ζωμό της αρεσκείας σας
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Φέτα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο, μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το μοσχάρι κομμένο σε κομμάτια και το τσιγαρίζουμε καλά από όλες τις πλευρές.
Έπειτα προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο πολτοποιημένο, και το καρότο καθαρισμένο ολόκληρο, σοτάρουμε για λίγη ώρα ακόμα και σβήνουμε με το λευκό κρασί, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τον τοματοπολτό και την ντομάτα την ψιλοκομμένη, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει μία βράση για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το φύλλο δάφνης, το ξύλο κανέλας και το μισό από το ζωμό σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για μία ώρα.
Μετά τη μία ώρα ρίχνουμε το κριθαράκι ανακατεύουμε και αφήνουμε μέχρι να ξαναπάρει βρασμό, αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας και αδειάζουμε σε ταψί ή σε μία γάστρα με καπάκι.
Συμπληρώνουμε τον υπόλοιπο ζωμό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγη ρίγανη ανακατεύουμε σκεπάζουμε με το καπάκι ή με ένα αλουμινόχαρτο και βάζουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 35 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε το φαγητό και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ακόμα.
Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε.

*Πρόταση σερβιρίσματος με τριμμένη φέτα