Ριζότο με μανιτάρια

Μερίδες
4
Χρόνος προετοιμασίας
10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
30 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας
2/5

Υλικά

320 γρ ρύζι για ριζότο
1 κρεμμύδι ξερό
30 ml ελαιόλαδο
120 ml κρασί λευκό
80 γρ παρμεζάνα τριμμένη
60 γρ βούτυρο
1,100 γρ ζωμό λαχανικών
Αλάτι, πιπέρι

Για τα μανιτάρια
200 γρ μανιτάρια λευκά
200 γρ μανιτάρια πλευρότους
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κλωναράκι θυμάρι φρέσκο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο σοτάρουμε λίγο να μαραθεί και έπειτα προσθέτουμε το ρύζι κα σοτάταρουμε και αυτό μέχρι να γυαλίσει.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί καλά το αλκοόλ.
Ζεσταίνουμε το ζωμό.
Προσθέτουμε ζωμό μέχρι να καλύψει το ρύζι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να τραβήξει όλα τα υγρά, προσθέτουμε συνεχώς ζωμό σταδιακά πάντα μέχρι να καλύπτει το ρύζι και ανακατεύουμε διαρκώς.
Προσθέτουμε και τα μανιτάρια σοταρισμένα και ζωμό μέχρι να φτάσει το επιθυμητό χύλωμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και τελειώνουμε με το βούτυρο, την παρμεζάνα και αλατοπίπερο.
Αφήνουμε να σταθεί 2-3 λεπτά και σερβίρουμε.

Για τα μανιτάρια
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε τα μανιτάρια με το σκόρδο αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν στο τέλος προσθέτουμε το θυμάρι.

  • Tips
    Για να πετύχουμε το σωστό αποτέλεσμα ο ζωμός πάντα πρέπει να μπαίνει σταδιακά και όχι όλος μαζί.
    Μην ξεχνάτε να ανακατεύεται διαρκώς
    Μετά που θα προσθέσουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα δεν πρέπει να το ξαναβάλουμε στη φωτιά.
    Όταν σοτάρετε το ρύζι προσοχή δεν θέλουμε να πάρει καφέ χρώμα αλλά να γυαλίσει
    Το ρύζι που προτείνω να χρησιμοποιήσετε είναι Arborio ή Carnaroli