Τσουρέκια με γιαούρτι

Μερίδες
2 τμχ
Χρόνος προετοιμασίας
3 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος
30 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας
2

Υλικά

Αυτά τα τσουρέκια είναι φτιαγμένα με γιαούρτι, έχουν τέλεια γεύση βγαίνουν πιο αφράτα και πιο αρωματικά.

Για το προζύμι
1 κ.σ. ζάχαρη
70 ml νερό χλιαρό
50 γρ αλεύρι για τσουρέκια
12 γρ μαγιά ξερή

Για τα τσουρέκια
4 αυγά
175 γρ ζάχαρη
5 γρ αλάτι
3 γρ μαστίχα
6 γρ μαχλέπι
1 δόση βανιλίνη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
130 γρ γιαούρτι πρόβειο ή κατσικίσιο
450 γρ αλεύρι για τσουρέκια
150 γρ αλεύρι φαρίνα
150 γρ βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κομμάτια

Για το ψήσιμο
1 κρόκο αυγού
Αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση

Για το προζύμι
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το προζύμι ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου για δύο ώρες.

Σε ένα γουδί ή σε ένα μπλέντερ βάζουμε λίγη από τη ζάχαρη μαζί με τη μαστίχα και τη χτυπάμε να γίνει σκόνη.
Στον κάδο του μίξερ με γάντζο ρίχνουμε τα αυγά, το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια, χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα να ομογενοποιηθούν τα υλικά, έπειτα προσθέτουμε το προζύμι χτυπάμε λίγο ακόμα.

Προσθέτουμε το ξύσμα λεμόνι και πορτοκάλι, το μαχλέπι και σιγά-σιγά προσθέτουμε το αλεύρι ενώ συνεχίζουμε να ζυμώνουμε.

Ζυμώνουμε για 5 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα και ρίχνουμε από σιγά-σιγά το βούτυρο παγωμένο, ζυμώνουμε για 20 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε μία μαλακή εύπλαστη ζύμη.

Λαδώνουμε ένα σκεύος βαθύ, αδειάζουμε μέσα τη ζύμη σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Έπειτα χωρίζουμε τη ζύμη σε οκτώ ίσα κομμάτια και ανοίγουμε σε φυτίλι,
πλέκουμε δύο τσουρέκια σταυρωτά με τέσσερα φυτίλια το καθένα.

Τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε 2 ώρες όσο χρειαστεί μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους.

Όταν φουσκώσουν έχουμε χτυπήσει 1 κρόκο αυγού με λίγο νερό και τα περνάμε ελαφρά από πάνω με ένα πινέλο, πασπαλίζουμε με φιλέ αμύγδαλο.

Ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 15 λεπτά και άλλα 15 λεπτά στους 160°C.

  • Tips
    Προσοχή τα τσουρέκια θέλουν υπομονή κατά τη διάρκεια του ψησίματος και σταθερές θερμοκρασίες.
    Καλό θα είναι για να πάρουν ωραίο γυαλιστερό χρώμα να περάσετε μία φορά με αυγό, να αφήσετε δύο λεπτά να στεγνώσει και να το ξανά περάσετε.
    Μόλις κρυώσουν τα τσουρέκια σφραγίστε καλά για να παραμείνουν μαλακά.