Τσουρέκια νηστίσιμα

Μερίδες
8-10
Χρόνος προετοιμασίας
6 ωρες
Χρόνος μαγειρέματος
45 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας
3/5

Υλικά

Ποιος είπε ότι τη μεγάλη εβδομάδα δεν μπορούμε να φάμε τσουρέκι!

Για το προζύμι
100 γρ αλεύρι για τσουρέκια
50 γρ μαγιά νωπή
1 κ.γ. ζάχαρη
150 νερό χλιαρό

680 γρ αλεύρι για τσουρέκια
220 γρ ζάχαρη
150 γρ ρόφημα σόγιας
90 γρ νερό
130 γρ ηλιέλαιο
1/2 κ.γ. αλάτι
2 γρ μαστίχα
1 κ.γ. μαχλέπι αλεσμένο
1/2 κ.γ. κακουλέ αλεσμένο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 δόση βανιλίνη

Για το άλειμμα
40 γρ ρόφημα σόγιας
20 γρ ηλιέλαιο
1 κ.σ. ζάχαρη

Αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση

Για το προζύμι
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε πολύ καλά.

Αφήνουμε στην άκρη για 20 με 25 λεπτά μέχρι να αρχίσει να διπλασιάζεται ο όγκος του.

Πάμε να ζυμώσουμε
Όσο περιμένουμε να ενεργοποιηθεί ρίχνουμε 2 γρ. μαστίχα, την μισή ζάχαρη και τα σπάμε πολύ καλά να γίνουν τελείως σκόνη σε ένα μπλέντερ.

Στον κάδο του μίξερ με γάντζο ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το ρόφημα 200 σόγιας, το ξύσμα πορτοκαλιού και το νερό, προσθέτουμε και το προζύμι και χτυπάμε στο μίξερ για 3-4 λεπτά
Ρίχνουμε το μισό αλεύρι για τσουρέκι και ανακατεύουμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτουμε μέσα την υπόλοιπη ζάχαρη, το μαχλέπι, το κακουλέ και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5-6 λεπτά ακόμα.

Έπειτα προσθέτουμε μέσα το υπόλοιπο αλεύρι, το ξύσμα πορτοκάλι και το αλάτι μόλις ζυμωθούν προσθέτουμε σιγά-σιγά μέσα και το ηλιέλαιο και ζυμώνουμε σε δυνατή ταχύτητα για 15 λεπτά.

Βγάζουμε την ζύμη από το μίξερ και αφού την πλάσουμε στον πάγκο σε μια μπάλα την βάζουμε σε ένα μπολ με μεμβράνη για τουλάχιστον τρεις ώρες σε θερμοκρασία δωματίου να διπλασιαστεί ο όγκος της.

Αφού έχει φουσκώσει κόβουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια των 260 γρ, ανοίγουμε ένα ένα τα μπαλάκια σε φυτίλια και τα πλάθουμε σε πλεξούδες.

Βάζουμε με μια λαδόκολλα σε μία λαμαρίνα, σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μέχρι να φουσκώσουν πολύ καλά.

Κάνουμε ένα μείγμα το ρόφημα σόγιας το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη και τα αλείφουμε πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 45-50 λεπτά στους 180 c

Μόλις ψηθούν τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα και αφήνουμε να κρυώσουν.