Ζωμός ψαριού

Ένας ζωμός που μπορείτε να έχετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για κάθε χρήση.

Να ενισχύσετε τις σάλτσες σας η να φτιάξετε σούπες.

Φτιάξτε έναν ζωμό ψαριού αποθηκεύσετε τον στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και χρησιμοποιήστε τον σαν κύβο.

Όσο πιο δυνατό ζωμό φτιάξετε τόσο πιο ωραίο αποτέλεσμα θα έχετε όπου κι αν τον χρησιμοποιήσετε.

Ο ζωμός ψαριού όπως και κάθε ζωμός είναι μία ωραία λύση για να χρησιμοποιήσετε τα περισσεύματα, από ψάρια και λαχανικά και να έχετε πάντα έναν έτοιμο νόστιμο και υγιεινό ζωμό για κάθε χρήση.

Σε αυτόν τον ζωμό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια κόκαλα ψαριού έχετε με αρκετά λαχανικά ή ακόμα και τα περισσεύματα από τα λαχανικά που έχετε καθαρίσει.

Υλικά

Κόκαλα από ψάρια (από μισό κιλό και πάνω)
3 λίτρα νερό
1 πράσο χοντροκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό χοντροκομμένο
Μία σκελίδα σκόρδο
2 καρότα χοντροκομμένα
1 φύλλο Δάφνης
5-6 κόκκους πιπέρι μαύρο

 

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα κόκαλα των ψαριών.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό μαζί με τα κόκκαλα ψαριών μόλις αρχίσουν να βράζουν ξαφρίζουμε πολύ καλά, έπειτα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40 με 45 λεπτά.

Σουρώνουμε αφήνουμε να κρυώσει ο ζωμός αποθηκεύουμε για τρεις μέρες καλά κλεισμένο σε βαζάκι στο ψυγείο ή στην κατάψυξη έως τρεις μήνες.

Tips
Βάζουμε τα κόκαλα να βράσουν σε κρύο νερό και όχι σε νερό που βράζει γιατί έτσι θα πάρουμε καλύτερο και πιο δυνατός ώμο.
Σιγοβράζουμε το ζωμό για να βγει πιο διαυγής.
Στους ζωμούς δεν προσθέτουμε ποτέ αλάτι, τους θέλουμε ουδέτερους σε γεύση για να μπορούμε να τους προσθέσουμε παντού.
Μπορείτε να αποθηκεύσετε στην κατάψυξη σε παγοκυψέλες και να χρησιμοποιείτε όσα παγάκια χρειάζεστε κάθε φορά.
Μην βράζετε το ζωμό ψαριού για πάνω από μία ώρα γιατί πιθανόν μετά θα αρχίσει να είναι στυφός ο ζωμός.
Αν θέλετε κατά το βρασμό του ζωμού μπορείτε να προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο.
Μπορείτε να αποθηκεύσετε στο ψυγείο μέχρι και τρεις μέρες τα κομμάτια και τα καθαρίζει από τα λαχανικά αφού πρώτα τα έχετε πλύνει φυσικά και να φτιάξετε έναν δυνατό ζωμό της αρεσκείας σας.