Μελιτζάνες παπουτσάκια

Μερίδες
4
Χρόνος προετοιμασίας
25 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
40 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας
2/5

Υλικά

4 μελιτζάνες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Για τον κιμά
500 γρ κιμά μοσχαρίσιο
50 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
100 ml κόκκινο κρασί
200 γρ ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. ντοματοπολτό
Κανέλα, γαρίφαλο τριμμένα
Αλάτι, πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ
500 ml γάλα
55 γρ αλεύρι
55 γρ βούτυρο
1 αυγό
80 γρ τυρί κεφαλοτύρι τριμμένο
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στα οριζόντια, τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι (χωρίς να κόψουμε την φλούδα), τις περνάμε με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 190⁰C πάνω σε λαδόκολλα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω για 30 – 35 λεπτά.

Για τον κιμά
σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει καλά ρίχνουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα και να διαλυθεί, προσθέτουμε και το κρεμμύδι, σκόρδο και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το τσιγάρισμα, σβήνουμε με το κρασί αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουν τη ντομάτα, το ντοματοπολτό, τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 20 λεπτά σκεπασμένος.

Για τη μπεσαμέλ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με σύρμα, προσθέτουμε και το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου σιγά σιγά, ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο, το τυρί και το αυγό ενώ ανακατεύουμε συνεχώς.
Παίρνουμε τις μελιτζάνες τις πατάμε προσεκτικά με ένα κουτάλι εσωτερικά να δημιουργηθεί μια εσοχή για να μπει επάνω ο κιμάς, στρώνουμε από πάνω τον κιμά και με ένα κουτάλι ή με σακούλα κορνέ απλώνουμε την μπεσαμέλ, τελειώνουμε αν θέλουμε με τυρί τριμμένο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190⁰C για 15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.

  • Tips
    Μπορείτε να τηγανίσετε αν θέλετε τις μελιτζάνες
    Προσοχή αν το γάλα είναι παγωμένο θα σβολιάσει η μπεσαμέλ
    Όταν προσθέσετε το αυγό στη μπεσαμέλ να μην βράζει και να ανακατεύεται δυνατά για να μην ψηθεί το αυγό και γίνει κομματάκια